ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ - DETA ELIS GREECE PARTNER

Superfoods-Υπερτροφές και διατροφικά σκουπίδια….

Superfoods-Υπερτροφές και διατροφικά σκουπίδια….
Έχει επικρατήσει η λέξη “superfoods” όταν αναφερόμαστε σε τροφές οι οποίες συγκεντρώνουν κάποια χαρακτηριστικά ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.
Τα “superfoods” είναι ως συνήθως πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), πλούσια σε πολυφαινόλες, με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, που δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με την πέψη τους, δεν αφήνουν τοξίνες και δεν δημιουργούν φλεγμονώδεις διαδικασίες στον οργανισμό μας.
Γιατί όμως τα ονομάζουμε “Superfoods”;
Η σύγχρονη “δυτικού τύπου” διατροφή είναι η επικρατούσα στις σύγχρονες κοινωνίες. Είναι διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε “κακά” λιπαρά, υψηλής θερμιδικής αξίας, με πολύ λίπος και ζάχαρη. Επεξεργασμένα τρόφιμα γεμάτα συντηρητικά και ουσίες που τα κάνουν πιο νόστιμα αλλά δυστυχώς αρκετά ανθυγιεινά. Είναι διατροφή που αποτελεί την αιτία για τα περισσότερα προβλήματα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου.
Τα “superfoods” έχουν ένα μικρό ποσοστό στη διατροφή του μέσου πολίτη ο οποίος είτε δεν τα προτιμάει από άγνοια, είτε γιατί θεωρεί την αγορά τους ακριβή, είτε γιατί δεν τον ερεθίζουν γευστικά όσο αυτά που έχει συνηθίσει να τρώει…
Ευτυχώς, τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται ότι δεν γίνεται να είναι υγιής κάποιος αν δεν τρέφεται υγιεινά.
Αν το καλοσκεφτούμε, η καθημερινή μας διατροφή θα έπρεπε να είναι κατά 80% γεμάτη από υπερτροφές, τις οποίες δεν θα τις ονομάζαμε “Superfoods-Υπερτροφές” αλλά κανονική καθημερινή διατροφή.
Και κατά συνέπεια θα έπρεπε αυτό που ονομάζουμε σήμερα “διατροφή” να το ονομάσουμε “διατροφικά σκουπίδια” και να τα βγάλουμε από την καθημερινότητά μας.
Μια διατροφή ισορροπημένη, με φρούτα, λαχανικά, καρπούς, βότανα, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και σε καλά λιπαρά, και απαλλαγμένη από πολλές επεξεργασμένες τροφές, είναι μια διατροφή που προάγει την καλή ποιότητα ζωής με καλή υγεία και μακροζωία.
Καθημερινά επιχειρούμε σε τόσο “εχθρικό” περιβάλλον για τον οργανισμό μας (στρες, κακός ύπνος, μόλυνση, βλαβερές ακτινοβολίες, εξοντωτικά ωράρια), που η διατροφή μας επιβάλλεται να είναι σύμμαχός μας και όχι εχθρός μας!!!
                                                                                                                                                                                                      Μήπως οι “Υπερτροφές” πρέπει να γίνουν σιγά-σιγά η φυσιολογική καθημερινότητά μας;;
                                                                                                                                                                                                      Πάρε την υγεία σου στα χέρια σου…
Σκέψου έξυπνα, σκέψου υγιεινά!!!
                                                                                                                                                                                                      Κωνσταντίνος Παναγιωτής
Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφής & Συμπληρωμάτων
Sports Nutrition Coach
Δ/ντής Κέντρων “Βιο-εξέλιξις”
error: Content is protected !!