ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ - DETA ELIS GREECE PARTNER

L-λυσίνη: Η λύση στον ιό του έρπητα;

L-λυσίνη: Η λύση στον ιό του έρπητα;

Ο έρπης που εμφανίζεται με επώδυνα σπυράκια πάνω ή κοντά στα χείλη οφείλεται συνήθως στον ιό του έρπητα τύπου 1 (HSV-1: herpes simplex virus 1). Αυτές οι οδυνηρές, γεμάτες με υγρό φουσκάλες έχουν παρουσιαστεί ύστερα από στενή επαφή με μολυσμένο άτομο, όπως είναι το φιλί.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι του έρπητα, ο HSV-1 και ο HSV-2. Αν και οι δύο μπορούν να προκαλέσουν έρπητα του στόματος ή των γεννητικών οργάνων, συνήθως ο HSV-1 προκαλεί τον στοματικό έρπη και ο HSV-2 τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Η λοίμωξη από HSV, είναι πολύ διαδεδομένη παγκοσμίως. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από το 50% του πληθυσμού έχει επιχείλιο έρπη και σχεδόν το 17% έχει έρπητα των γεννητικών οργάνων. Σε ορισμένους πληθυσμούς έως και το 90% του ενήλικου πληθυσμού έχει μολυνθεί με έναν εκ των δύο ιών.

Από τη στιγμή που θα κολλήσετε, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό μέχρι κάτι να τον πυροδοτήσει: Η υπεριώδης ακτινοβολία, το στρες, η κόπωση, ένα κρυολόγημα, μια γρίπη και οι ακραίες καιρικές συνθήκες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να πυροδοτούν τα συμπτώματα.

Λυσίνη και αργινίνη

Η λυσίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που σημαίνει ότι δεν παράγεται από το σώμα, οπότε πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων. Είναι σημαντική για τη ανάπτυξη και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή καρνιτίνης, ένα μόριο που είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή των λιπαρών οξέων σε ενέργεια. Σε συνδυασμό με υψηλές δόσεις βιταμίνης C έχει προταθεί για τη μείωση της λιποπρωτεΐνης (α) η οποία είναι μια από τις αιτίες της αθηροσκληρωσης.

Βοηθά επίσης στην απορρόφηση του ασβεστίου και στο σχηματισμό του κολλαγόνου –η βιταμίνη C μετατρέπει τη λυσίνη σε υδροξυλυσίνη που στη συνέχεια ενσωματώνεται στο κολλαγόνο. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν αρκετή λυσίνη μέσω της διατροφής τους αλλά κάποιοι αθλητές ή vegan μπορεί να χρειάζονται περισσότερη ποσότητα. Εάν δεν έχετε αρκετή λυσίνη στο σώμα σας, μπορεί να εμφανίσετε ορισμένα συμπτώματα, όπως κούραση, ναυτία, και απώλεια όρεξης.

Έρευνα στο εργαστήριο έδειξε ότι η προσθήκη του αμινοξέος αργινίνη σε κυτταρικές καλλιέργειες προκάλεσε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του ιού του έρπητα. Αντίθετα, η προσθήκη λυσίνης ανέστειλε την ανάπτυξη και την εξάπλωση του ιού στα καλλιεργούμενα κύτταρα. Με βάση αυτό το στοιχείο, οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από έρπητα θα μπορούσαν να έχουν όφελος ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε λυσίνη και πτωχή σε αργινίνη.

Προκειμένου να αναπαραχθεί στο σώμα, ο έρπης χρειάζεται μια σταθερή πηγή αργινίνης. Επίσης, αυτό το αμινοξύ μετατρέπεται σε μονοξείδιο του αζώτου το οποίο είναι απαραίτητο για τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και τη βελτίωση της ροής του αίματος. Η λυσίνη θεωρείται ότι παρεμβαίνει στην απορρόφηση της αργινίνης στο έντερο, καθιστώντας το αμινοξύ λιγότερο διαθέσιμο για τον ιό. Έτσι, ακόμη και αν δεν μπορεί να θεραπεύσει τη λοίμωξη ή να την προλάβει, ενδεχομένως η λυσίνη να μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της αναπαραγωγής του έρπητα.

Καθώς για την αναπαραγωγή του HSV απαιτούνται πλούσιες σε αργινίνη πρωτεΐνες ενώ η λυσίνη αναστέλλει τη σύνθεσή τους, η L-λυσίνη (το βιολογικά ενεργό ισομερές της λυσίνης) έχει χρησιμοποιηθεί για την αναχαίτιση της λοίμωξης από εναλλακτικούς επαγγελματίες υγείας. Πλούσια σε λυσίνη τρόφιμα είναι το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, το χοιρινό, ο μπακαλιάρος, τα αυγά και το γιαούρτι.

Τι δείχνουν οι μελέτες;

Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η λήψη λυσίνης σε τακτική βάση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του επιχείλιου έρπη. Μια μελέτη βρήκε ότι 3 γραμμάρια την ημέρα για μια περίοδο έξι μηνών μείωσαν τον αριθμό των εμφανίσεων του επιχείλιου έρπη και συντόμευσαν τον χρόνο επούλωσης [1]. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η λυσίνη επιτάχυνε τη διαδικασία επούλωσης για το 87% των συμμετεχόντων, μειώνοντας το μέσο χρόνο από 21 ημέρες σε 6 ημέρες [2]. Ένα συγκρίσιμο αποτέλεσμα αναφέρθηκε σε μια 12μηνη διπλά τυφλή, διασταυρούμενη μελέτη με 1 γραμμάριο λυσίνης την ημέρα [3].

Οι ειδικοί συμφωνούν, γενικά, ότι η λυσίνη μπορεί να μην αποτρέπει τον επιχείλιο έρπη αλλά μπορεί να μειώσει τις υποτροπές ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χρειάζονται περισσότερες μελέτες, μεγαλύτερης διάρκειας, για ημερήσιες δόσεις λυσίνης που υπερβαίνουν τα 1,2 γραμμάρια ώστε να ελεγχθεί οριστικά ο ρόλος της λυσίνης στην προφύλαξη από τον ιό του έρπητα [5].

Σημειώστε πως παίζει ρόλο όχι μόνο η απόλυτη ποσότητα της λυσίνης αλλά και η αναλογία λυσίνης προς αργινίνη. Τροφές που έχουν σχετικά υψηλή αναλογία λυσίνης προς αργινίνη είναι το γιαούρτι, το τυρί και το κατσικίσιο γάλα. Μεγάλη αναλογία αργινίνης προς λυσίνη έχουν οι ξηροί καρποί, το σουσάμι και τα σαλιγκάρια [6].

Δοσολογία και πιθανές παρενέργειες

Η λυσίνη διατίθεται όχι μόνο ως διατροφικό συμπλήρωμα αλλά και ως κρέμα. Για τη θεραπεία του επιχείλιου έρπητα, εφαρμόστε κρέμα λυσίνης στην πληγείσα περιοχή κάθε δύο ώρες για 11 ημέρες. Η συνιστώμενη δοσολογία για τα διατροφικά συμπληρώματα είναι 1 γραμμάριο τρεις φορές ημερησίως, τόσο για τη διαχείριση της ασθένειας όσο και προληπτικά. Εάν δεν παρατηρήσετε βελτίωση στην κατάστασή σας, συζητήστε τις δόσεις και την εναλλακτική θεραπεία με το γιατρό σας. Εάν επιδεινώνονται τα συμπτώματα, σταματήστε τη θεραπεία. Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και βιταμίνης C ισχυροποιούν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μέχρι 3 γραμμάρια λυσίνης την ημέρα δεν προκαλούν παρενέργειες στο σώμα. Ωστόσο, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως, διάρροια, κράμπες, κοιλιακό άλγος και ναυτία.

Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια ή τις παρενέργειες της λυσίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πριν πάρετε λυσίνη ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα, συζητήστε τους πιθανούς κινδύνους με το γιατρό σας. Η λυσίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που μπορεί να λαμβάνετε. Μπορεί αυξήσει την απορρόφηση ασβεστίου και αυτό να επηρεάσει τη λειτουργία των οργάνων.

(Πηγή: vita4you.gr)

                                                                                                                                                                                                      Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου…
Σκέψου έξυπνα, σκέψου δημιουργικά, σκέψου υγιεινά!!!
(Βιο-εξέλιξις)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Kωνσταντίνος Παναγιωτής                                                                                                                                                      Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφής & Συμπληρωμάτων
Sports Nutrition Coach
Δ/ντής Κέντρων “Βιο-εξέλιξις”
error: Content is protected !!