ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ Ή ΧΗΜΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ




Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει λοιπόν να μας απασχολεί όταν λαμβάνουμε ένα θεραπευτικό παρασκευασμα είναι εάν αυτό θα έχει καλή απορρόφηση από τον οργανισμό μας.
Με δεδομένο ότι η οδός χορήγησης είναι εκ του στόματος ,θα πρέπει να έχουμε υπόψη, ότι το θεραπευτικό σκεύασμα πρέπει να είναι σε μορφή τέτοια που να παραμένει σταθερή στα υγρά του στομάχου και στο όξινο του ph, με απώτερο αποτέλεσμα να φτάσει στο λεπτό έντερο και να απορροφηθεί από τις εντερικές λαχνες.
Η απορρόφηση υγρών φαρμακοτεχνικών μορφών είναι συνήθως ταχύτερη και καλύτερη.
Να γιατί προτιμούμε το αφέψημα ή το εκχυμα ενός βοτάνου από το να φάμε το βοτανο π.χ.
Όταν παίρνω κάποιο βοτανο σε μορφή κάψουλας για να έχω τη βέλτιστη απορρόφηση θα πρέπει η κάψουλα να είναι ειδικής παρασκευής επικαλυμενη με HPMCP, μια τροποποιημένη κυτταρινη η οποία δεν επηρεάζεται από τα οξέα του στομάχου και διαλύεται απευθείας στο έντερο. Αυτές οι κάψουλες ονομάζονται
” εντεροδιαλυτές”.
Για αυτό τα βάμματα είναι μια σπουδαία μορφή να λαβω ένα βοτανικο φαρμακευτικό φυτό επειδή η πρώτη απορρόφηση γίνεται από το βλενογγόνο του στόματος ( υπογλωσσια ), και κατά συνέπεια έχω ευκολότερη πρόσβαση στη κυκλοφορία του αίματος.

Όταν μια ουσία μπει στη κυκλοφορία του αίματος αυτή κατανέμεται σε διάφορους ιστούς μέχρι να φτάσει στο σημείο δράσης της- στόχο.
Ωστόσο η περισσότερη ποσότητα της ουσίας βρίσκεται στη γενικότερη κυκλοφορία.
Αυτός είναι και ο λόγος για την εκδήλωση παρενεργειών

Από τη στιγμή που μια φαρμακευτική ουσία φυτική η χημικη, εισέλθει στον οργανισμό,θα υποστεί κάποιες δομικές τροποποιήσεις από τα ένζυμα του οργανισμού.
Το πρωταγωνιστικό όργανο για αυτό το ρόλο είναι το συκώτι.
Όλες οι ουσίες που απορροφώνται από το γαστρεντερικο σύστημα περνάνε υποχρεωτικά από το συκώτι.
Εκεί λοιπόν υπάρχει η πιθανότητα μια ουσία ή να απορροφηθεί από τον οργανισμό ή να αποβληθεί ολόκληρη η μέρος αυτής .



Πολλές εταιρίες , βγάζουν βιταμίνη C σε δοσολογίες 1000 mgr ( για ποσιμη μορφή μιλάμε)
Αυτή η δοσολογία αμφισβητείται από πολλούς ειδικούς αν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό.
Και αυτό το κάνουν και με πολλές άλλες βιταμίνες.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αποβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινων μέσω των ούρων.

Οι εταιρίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πέρα από ένα σωρό παράγοντες που παίζουν το ρόλο τους, και τον μεταβολισμό του σκευάσματος από το συκώτι και να γίνονται εργαστηριακές δοκιμές πριν και μετά τη λήψη τους.




Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να κατανοήσουμε τον όρο είναι ότι το ίδιο φυτικό υλικό/ εκχύλισμα αν το προμηθευτούμε από διαφορετικούς προμηθευτές μπορεί να μην έχουμε την ίδια “βιοδιαθεσιμοτητα”
Πρόκειται δηλαδή για μια έννοια που μας περιγράφει το ποσοστό του φαρμάκου που τελικώς φτάνει στην γενική κυκλοφορία του αίματος.
Εδω θα μπορούσαμε να πούμε ότι παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες ρόλο. Και είναι και οι καταλύτες στο να επιλέξουμε την ” σωστή δοσολογία “
για κάθε έναν λήπτη ξεχωριστά.
Μερικοί από τους παράγοντες αυτοί είναι



( καλλιεργεια,άρδευση, ph εδάφους, υψόμετρο καλλιέργειας, συνθήκες αποξήρανσης, αποθήκευση κλπ κλπ)








Επίσης άλλοι φυσιοπαθολογικοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο είναι


Κλπ.

Το τέλος της δράσης μιας φαρμακευτικής ουσίας μέσα στον οργανισμό πραγματοποιείται κυρίως μέσω των νεφρών αλλά και του συκωτιού, των πνευμόνων, της χολης, των κοπράνων, του και του ιδρώτα.
Ειδικά για τους πνεύμονες η απέκριση είναι εφικτή για πολύ πτητικά η αερια συστατικά, ενώ σε μικρές ποσότητες αφορά τα έλαια του σκόρδου και το αλκοόλ.

Ας ελπίσουμε οι εταιρίες φυτοθεραπευτικων σκευασμάτων να λαμβάνουν πολύ σοβαρά αυτόν τον παράγοντα και να πραγματοποιούν τις ανάλογες μελέτες και έρευνες οι οποίες να σημειώσουμε είναι πανάκριβες και δεν ξέρω αν μια μικρή εταιρία μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το κόστος.
Επίσης θα ήθελα κλείνοντας να επισημάνω στους καταναλωτές και να επιστήσω την προσοχή την προσοχή ότι κανένα συμπλήρωμα διατροφής φυτικό η μη δεν έχει πάρει άδεια από τον ΕΟΦ.
Ο ΕΟΦ δίνει ” γνωστοποίηση προϊόντος” και όχι ” πιστοποίηση “
Με απλά λόγια δεν διενεργείται έλεγχος στο περιεχόμενο ενός σκευάσματος που αγοράζετε.
Γι αυτό το μοναδικό που πρέπει να κάνετε είναι πριν αγοράστε κάτι να ελέγχετε την αξιοπιστία της εταιρίας που αγοράζετε κάτι. Να κάνετε μια μικρή έρευνα πριν.πχ.







Κλπ.κλπ.
Με λίγα λόγια να την ψάχνετε λίγο παραπάνω όταν αγοράζετε κάτι.
Ακόμα και τα χύμα βότανα που αγοράζετε από τα βοτανοπωλεια κανονικά θα πρέπει να έχουν τα ανάλογα πιστοποιητικά.
(Πηγή: Βότανα-Διατροφή-Ψυχή “Τα άριστα της φύσης” – Άρης Πέτρου Παπαδάκης)
Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου…
Σκέψου έξυπνα, σκέψου δημιουργικά, σκέψου υγιεινά!!!
(Βιο-εξέλιξις) Kωνσταντίνος Παναγιωτής Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφής & Συμπληρωμάτων
Sports Nutrition Coach
Δ/ντής Κέντρων “Βιο-εξέλιξις”