Προβιοτικά και Στοματική Υγεία

Προβιοτικά και Στοματική Υγεία
Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τη συσχέτιση της καλής λειτουργίας του εντέρου με την λειτουργία των υπόλοιπων οργάνων και συστημάτων, αλλά και με την ψυχική υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν το έντερο δεν λειτουργεί σωστά, προκαλούνται προβλήματα σε ολόκληρο τον οργανισμό, όπως δυσπεψία, δυσκοιλιότητα/διάρροια, κόπωση αλλά και διαταραχές της συμπεριφοράς, στρες, κατάθλιψη και ατονία.
Σαν Ειδική Βιοσυντονιστικών εφαρμογών, Ομοιοπαθητικός και Σύμβουλος Ορθομοριακών σκευασμάτων προτείνω τη χρήση προβιοτικών στην πλειοψηφία των περιστατικών που αντιμετωπίζω στα Κέντρα «Βιο-εξέλιξις». Σήμερα όμως με την ιδιότητα μου ως Οδοντίατρος θα δώσω έμφαση σε κάτι που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί και ως εκ τούτου παραμελεί. Και αυτό είναι η χρήση των προβιοτικών σκευασμάτων για τη διατήρηση της στοματικής υγείας και τη θεραπεία των στοματικών λοιμώξεων.
Η στοματική μικροβιακή χλωρίδα είναι τόσο πολύπλοκη όσο η χλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος και του κόλπου. Η στοματική κοιλότητα φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα βακτηριακών ειδών, (με περισσότερα από 800 είδη) συμπεριλαμβανομένων των: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, και πολλών άλλων. Το βιοϋμένιο είναι μια μεμβράνη όπου οι αποικίες των μικροβίων αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται και ωριμάζουν. Ένα ισορροπημένο μικροβιακό περιβάλλον είναι σημαντικό για την υγεία της στοματικής κοιλότητας και την πρόληψη της περιοδοντικής νόσου.
Η ισορροπία και η ποικιλότητα του βιοϋμενίου μπορεί εύκολα να διαταραχθεί (ανεπαρκής στοματική υγιεινή, ακατάλληλη διατροφή, στρες) και η επικράτηση των παθογόνων μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα στοματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της οδοντικής τερηδόνας και της περιοδοντικής νόσου.
Η τερηδόνα είναι ασθένεια που δημιουργείται από την παρουσία μικροβίων που παράγουν οξέα από τον μεταβολισμό των σακχάρων που περιέχονται στις τροφές, δημιουργώντας χαμηλό pH, ένα περιβάλλον δηλαδή που μπορεί να προκαλέσει διάβρωση και απασβεστίωση της αδαμαντίνης (απομεταλλικοποίηση). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό κοιλοτήτων στην επιφάνεια του δοντιού.
Η περιοδοντική νόσος κατατάσσεται σε δύο κατηγορίες: την ουλίτιδα, η οποία αποτελεί φλεγμονή των ούλων και την περιοδοντίτιδα, η οποία αποτελεί προοδευτική φλεγμονή που προχωρά στο βάθος των περιοδοντικών θυλάκων, επηρεάζοντας όλους τους υποστηρικτικούς ιστούς των δοντιών.
Η πρόσληψη προβιοτικών και συγκεκριμένα του Lactobacillus reuteri επηρεάζει τη μικροβιακή χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας τοπικά, αφού ανταγωνίζεται με παθογόνα βακτήρια ως προς τις θέσεις δέσμευσης και τα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, ο Lactobacillus reuteri παράγει μια ουσία που ονομάζεται “reuterin”, η οποία επιδρά άμεσα στα παθογόνα βακτήρια, αναστέλλοντας την ανάπτυξή τους και προλαμβάνοντας έτσι τις επιλοιμώξεις με εξωγενή παθογόνα βακτήρια.
Με βάσει λοιπόν την εμπειρία μου ως Οδοντίατρος, λαμβάνοντας προβιοτικά καθημερινά, αποκαθίσταται μια καλή ισορροπία στη στοματική κοιλότητα και επαναδημιουργείται ένα υγιές μικροβιακό οικοσύστημα. Θεωρώ πως είναι ένας καλός επιπρόσθετος τρόπος να ελέγξουμε τις συνθήκες του στόματος, για μείωση της τερηδόνας και αναστολή της ανάπτυξης των περιοδοντοπαθογόνων μικροργανισμών.
——————————–
Παπαδοπούλου Γιώτα
Οδοντίατρος (MuDr) – Ειδική Βιοσυντονιστικών Εφαρμογών – Ομοιοπαθητικός – Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής –
Επιστημονική Σύμβουλος των Κέντρων «Βιο-εξέλιξις».
——————————–
Πάρε την υγεία σου στα χέρια σου….
Σκέψου έξυπνα, σκέψου υγιεινά!!!
——————————–
Για περισσότερες πληροφορίες-παραγγελίες για το προβιοτικό Denorma,
επικοινωνήστε στο τηλ. 2351037326 (Κατερίνη), 2313071757 (Θεσσαλονίκη), 6934546016.

https://bioexelixis.gr/proion/denorma-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%b9%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c/?fbclid=IwAR0rVlm__soYDxGtH0ZPtZ7BwoljJJOBBHw1daBinCZaTKvdJB-jSSZK3-k

http://www.facebook.com/bioexelixis2/posts/3890256764342673

error: Content is protected !!